Zeerovers zegevieren in achtertuin van coach van Zelderen

Middenaanvaller Diederik Hakkers (archief)
Middenaanvaller Diederik Hakkers (archief)

Tekst: Marcel Vermeulen; fotografie: Tjerk Laan Fotografie.

Groot-Ammers, 9 dec. – Bij winst van zijn ploeg straalt het gezicht van Compaen-trainer Johan van Zelderen altijd al, maar na de zege van zaterdagavond was het echt een glimlach van oor tot oor. Zijn team behaalde namelijk een zwaarbevochten zege met 2-3 na tweeënhalf uur strijd in zijn achtertuin. Het honk van VC Wik in Groot-Ammers ligt immers slechts vijf minuten van zijn huis in Lopik.

De Lek scheidt de twee locaties en tussen beide vormt een pont de verbinding. Net als bij het veer schommelde het scoreverloop in de wedstrijd heen en weer. In de tweede en derde set moest Compaen tegen de stroom in peddelen, terwijl de Zaankanters in de eerste, vierde en vijfde set het getij mee hadden.

Het was nota bene Koen van de Wetering, de speler met bovenarmen als roeispanen, die in het meeslepende gevecht voor de kentering zorgde. De Heemskerker staat bekend om zijn smerige floatservice, maar stond nu ook zijn mannetje aan het net. Met vier aanvalspunten in de vierde en drie rake smashes in de vijfde set had hij zijn aandeel in de winst. De tengere buitenaanvaller kwam in het veld voor zijn tegenpool jerommeke Max van Straten, die met tien punten ook een verdienstelijke partij speelde. Met een inbreng van zeventien punten liet aanvoerder en nestor Michiel Majoor zien nog steeds onmisbaar te zijn voor Compaen. Opvallend in de scoringsproductie was de naam van spelverdeler Koen Baas, die tot zes punten wist te komen.

Compaen had in sporthal de Reiger vooral te maken met diagonaalaanvaller Niels van Andel. De lange WIK-speler was lange tijd een plaag voor de Oostzaners, maar raakte gaandeweg wat vermoeid en ging net als zijn teamgenoten meer fouten maken. Compaen daarentegen toonde na twee oorwassingen tegen de reserveteams van Inter Rijswijk en Sliedrecht tekenen van herstel. Met de passing lange tijd weer op orde kon ook de blitsaanval van Diederik Hackers uit de verf komen.

Met de drie winstpunten handhaaft Compaen zich in het linker rijtje van de eerste divisie, waarbij opgemerkt dat verschillende ploegen met een wedstrijd minder gespeeld het team in de nek hijgen. De Zaankanters sluiten de eerste seizoenshelft zaterdag in Sporthal Oostzaan af tegen VC Utrecht, waarvan het eerder in een bekerduel in vijf sets verloor. Wordt ook in deze wedstrijd een positief resultaat geboekt dan kan Compaen onder de kerstboom tevreden terugkijken op de eerste elf duels. Met een nagenoeg nieuw team – vooral gevuld met spelers uit het tweede – doet de ploeg dan aardig mee.