Volleybalbolwerk overstemt Compaen

img_4043-630x420x72

Tekst: Marcel Vermeulen/fotografie: Tjerk Laan fotografie.

Oostzaan, 25 nov  – Het jongenskoor van Compaen is zaterdagavond compleet overstemd door de reserves van de hitfabriek van Sliedrecht Sport. De schaduwploeg van de volleybalclub, momenteel koploper in de eredivisie dames, sensatie in de eredivisie heren en beschikkend over de beste jeugdopleiding van het land, lieten de Oostzaners niet meer dan wat achtergronddeuntjes toe.

Sliedrecht Sport sloeg de trom alsof niet Sporthal Oostzaan, maar het nabijgelegen clubgebouw van orkest Excelsior in ’t Twiske het decor was. In vier sets wist Compaen niet meer dan negentien punten (17-25, 19-25, 15-25 en 18-25) bij elkaar te spelen. Vooral in het slotakkoord was het verschil lange tijd groot (tussenstanden van 10-20 en 11-22).

Uit het achterveld waren toen de angstkreten van de Zaankanters bij de harde smashes van de tegenstander bijna hoorbaar. Het volleybaltechnische en verbale geweld – waarbij de scheidsrechter de Sliedrecht-spelers na enkele valse tonen vermanend moest toespreken – was door Compaen niet in te tomen. Die mondjes zijn alleen te snoeren door hen met beter spel het zwijgen op te leggen. Daar kwam het dus niet van. De Zuid-Hollanders vierden de zege met 0-4 luidkeels in de kantine, terwijl Compaen de voorbije volleybalopera fluisterend nabeschouwde.

Voor de tweede achtereenvolgende week moesten de Oostzaners een verliespartij met de grootst mogelijke marge slikken. Pijnlijk was dat het zaterdagavond ook vaak eigen fouten waren die Compaen parten speelde. Missers in de opslag en passing leverden de tegenstander direct punten op.

Verder was er tussen beide teams ook een groot verschil in de blokkering. Waar deze bij de gasten hoog en gesloten was en er daardoor dus een georganiseerde veldverdediging kon worden opgetrokken, was deze bij Compaen zo lek als een dwarsfluit. Opvallend in de uitvoering was ook dat de duetten tussen de spelverdeler en middenblokkeerder Diederik Hakkers, vaak een succesnummer, strandden.

De zeldzame lichtpuntjes kwamen van Koen van de Wetering, die in de basis startte ten koste van de geblesseerde aanvoerder Michiel Majoor. Het koorknaapje van Compaen plaatste de bal uit een pipe perfect bij 15-22 in de eerste set en zorgde voor 7-5 in de tweede set door verrassend rechtdoor te serveren. Met die spaarzame hoogtepuntjes moesten de volgers van Compaen het doen.