Compaen Heren 1 kan na grap Jokers toch nog lachen

Heel lang na de verdiende royale nederlaag bij Huizen 2 via 3-1 kon Compaen Heren 1 toch nog lachen. Jokers geven bij het kaarten het spel een onverwachte wending en dat deden de gelijknamige volleyballers in de zuidelijke eerste divisie ook door Compaens rivaal Next Volley met een nog groter verschil te verslaan.
 
Voor de Oostzaners ging er in de achttiende competitieronde niets boven Maastricht. Met de verrassende zege van 4-0 van de Limburgers liep de voorsprong van Compaen ondanks de eigen verliespartij zelfs op naar vijf punten. Winst in Dordrecht volgende week brengt daarmee het kampioenschap wel heel dichtbij.
 
Die hoop groeide dus pas uren na de wedstrijd in Huizen. Compaen had vrijwel drie sets lang niets in te brengen tegen de talentenploeg uit ‘t Gooi. Alleen in de tweede set tot een stand van 19-19 mocht er bij de koploper nog vertrouwen in een zege zijn. Toen ook deze speelperiode verloren ging, konden de zeerovers alleen de schade beperkt houden door de vierde set te winnen.
 
Dat lukte, waarmee Compaen meer kreeg dan het verdiende. En de ogenschijnlijk onbelangrijke gewonnen vierde set zorgde er dus voor dat de marge met Next Volley groeide en tegelijkertijd dat de voorsprong op Huizen 2 geen tien, maar twaalf punten werd.
 
Huizen 2 is grotendeels een verzameling supertalenten die zich op Papendal en bij het eredivisie-keurkorps met vele trainingsuren ontwikkel(d)en tot toppers. Als het jeugdige team compleet aantreedt en de gehele wedstrijd de volle concentratie weet te behouden dan is het met afstand de beste ploeg in deze eerste divisie. Dat de reserves vooraf op een achterstand van vijftien punten van Compaen stonden, zal hen dan ook ongetwijfeld aan het denken zetten.
 
De Oostzaners voelden zich heel lang opgejaagd wild in de arena van PDK. Met ongelooflijk veel servicegeweld bracht Huizen 2 de passlijn van Compaen rampzalige schade toe. En als de opvang van de opslag en de set-up al eens perfect was dan stond daar een huizenhoge blokkering. Duidelijk werd dat de gezonde Noord-Hollandse rivaliteit tussen de beide teams bij Huizen het beste naar boven brengt.
 
Aan de andere kant was het zo dat bij de confrontatie in Oostzaan de derby bij Compaen het slechtste toonde. De punten- en foutenproductie in de aanval was destijds respectievelijk het laagst en hoogst in deze competitie. Het werd half november 2-3 voor Huizen – een uitslag waarover Compaen toen ook al niet mocht mopperen – en daarna volgden voor de formatie van trainer/coach Mark Schoonen negen winstpartijen.
 
Hij probeerde zaterdag alle opstellingsvarianten, al waren die door de afwezigheid van passerloper Jelmer de Jong beperkt. Het mocht dus drie sets (25-18, 25-20 en 25-13) lang niet baten. De aanvallers kregen de bal nauwelijks op de grond via de aanval, de eigen service stichtte geen gevaar en ook blokkering maakte weinig klaar. De gewonnen vierde set was een gevolg van de aanvalspunten van David Bes (zes), Milan Muys (vier) en Nikita Artamonov (drie) en twee killblocks van Evert Hankes. Vermeldenswaardig nog de inbreng van libero Yanick de Rooij die zich tegen het smash- en servicegeweld van Huizen kranig verweerde.
 

De uiteindelijke verliespartij met 3-1 was voor Compaen de grootste nederlaag dit seizoen. Het verdriet daarover was zaterdagavond rond 9 uur al voorbij.

Tekst: Marcel Vermeulen