Compaen keert terug op aarde

Oostzaan – Het thema van het jaarlijkse clubfeest op zaterdagavond in de kantine van Sporthal Oostzaan was ‘op Wereldreis’. Dat kwam mooi uit, want het eerste herenteam van Compaen keerde in de wedstrijd tegen Sovoco weer terug op aarde (0-3).
 
Na de afgelopen wedstrijden tegen Zaanstad, Peelpush en Inter Rijswijk waren er glimpjes van klasse die de spelers, begeleiding en aanhang voorzichtig deden zweven. De volleybalhemel leek zich te openbaren. Niet dat het spel nu buitenaards was, maar het niveau kwam soms duidelijk boven het maaiveld uit. Met een keiharde duw via 18-25, 23-25 en 18-25 staat iedereen na de achttiende competitieronde echter weer op de veenbodem van ’t Twiske.
Destijds in Soest, bij de seizoensopening, waren de beide teams nog aan elkaar gewaagd. In het tropische kippenhok in ’t Gooi voorkwam een arbitrale fout zelfs een of mogelijk twee wedstrijdpunten. Nu de temperatuur ongeveer twintig graden lager lag, lagen de verhoudingen in het veld heel anders.
 
Op een ding na. Diagonaalspeler Mart van Leeuwen sloeg vanaf linksvoor, rechtsachter en de servicelijn opnieuw alle illusies van Compaen op een beter resultaat aan diggelen. Het was niet alleen een voormalig eredivisiespeler die de Oostzaners met beide voeten weer op de grond zette.
 
Dat gold zeker ook voor puber Martijn ten Barge, een supertalent te midden van geslepen en ook in deze loze competitie niet versagende volleyballers. Bij 22-19 in de tweede set leek Compaen, dat door blessures van Kevin de Jong, Allard Rieuwers en Sjoerd van Tol maar net over genoeg spelers beschikte, zich te kunnen opmaken voor winst. De jongeling van Sovoco serveerde snoeihard naar 22-23 en die serie kwamen de Oostzaners niet te boven.
 
Met die vlak voor tijd afgebroken dadendrang moest Compaen doen. Het mocht ook tot 5-4 in de derde set de leiding nemen, maar voor het overige heersten de gasten. De zeerovers kregen door de blokkering en veldverdediging te weinig ballen naar de grond en noteerden zelf in de passing veel meer ketsers dan gebruikelijk.
 
Vier rondes voor het einde kan wel geconcludeerd worden dat Compaen mede door blessures, ziektes en emigratie een teleurstellend seizoen beleeft. De doorbraak van spelverdelerstalent Cris de Jong en de thuiszege op VCV gelden tot dusver als spaarzame hoogtepunten.
 
Liever dan terugblikken kijken ze in Oostzaan dan ook naar de toekomst. Het komend seizoen zal de ploeg verder moeten zonder libero Mike Kruizinga en diagonaal Daniël Homburg, twee spelers die Compaen in een eerder topdivisieleven tot grote hoogten opstuwden. Het gele shirt wordt vanaf september gedragen door Jelmer Lubberts, terwijl volop contacten worden gelegd om de andere vacature te vervullen.
 
Waar Compaen ook naar uitkijkt, is de verdere ontwikkeling van de leden van het juniorenjongensteam. Dat mag zaterdag op de Open Clubkampioenschappen in Barneveld proberen in de finaleronde te komen. Op de zelfde dag treft het eerste herenteam Inter Rijswijk in Sporthal Oostzaan, terwijl woensdag tegen Donki Sjot ook al een thuiswedstrijd op het programma staat.
Tekst: Marcel Vermeulen