Eerste setloze verlies voor Heren 1

Tilburg – Kwadraat heet het topsportcentrum aan het Olympiaplein. Het was zaterdag ook ongeveer de machtsfactor tussen Volley Tilburg en Compaen. De opsomming der delen gaf een uitkomst van 3-0. Er was niet veel rekenwerk nodig om de positieve punten van de Oostzaners op papier te krijgen.
Compaen wint tot dusver niet veel dit seizoen, maar het was in de tiende competitiewedstrijd wel pas de eerste setloze nederlaag. Het was ook een tamelijk kansloze missie tegen het team dat steevast in de top-drie van de topdivisie eindigt. Zo spelend als dit keer kan de vorming van een nieuwe poule onder de eredivisie, zoals die voorzien is in het seizoen 2024-2025, voor Volley Tilburg niet snel genoeg een feit zijn. De Brabanders willen tegen laagvliegers op de ranglijst nog wel eens een setje verliezen, maar afgelopen weekeinde opereerden zij zonder concentratieverlies.
 
Op alle onderdelen van het volleybalspel was de thuisploeg oppermachtig.
Compaen verweerde zich dapper en kon in de score soms knap bijblijven. Met solide aanvalswerk op spelverdeling van Kevin de Jong – functiegenoot Cris de Jong zat met een knieblessure en krukken op de bank – en een attente verdediging nam het team in de openingsset met 14-15 de leiding. Daarna ging diagonaal Joeri Polman zich met zijn keiharde aanval en opslag nadrukkelijk met het spel bemoeien. Het werd onder andere via 19-16 uiteindelijk 25-20.
 
De servicedruk en de afwisseling tussen snoeiharde smashes en slimme ingooiballen was in de tweede set heel bepalend. Het midden kon niet bereikt worden en daarmee de aanval van Compaen voorspelbaar. Aan de andere kant wist Compaen gedurende de gehele wedstrijd slechts twee geslaagde blokkeringen en een serviceace te noteren. Met 25-15 waren de verhoudingen duidelijk.
 
In de volgende set was het krachtsverschil kleiner. Volley Tilburg voldeed aan het cliché van de moeilijke derde set. De gedeeld koploper – zonder puntverlies – maakte wat meer foutjes en mid Lars Ent en invaller Jesse Koopman sloegen wat smashes binnen de lijnen. Bij 20-15 leek de wedstrijdwinst een kwestie van tijd, maar Compaen richtte zich nog op. De Jong, ondanks zijn leeftijd van 24 jaar in topdivisieseizoenen de routinier van het team, zorgde met zijn opslag voor een ketser bij de tegenpartij en 22-22. Een foutservice van Volley Tilburg bracht de stand opnieuw in evenwicht, alleen overkwam Compaen het zelfde. Een van de vele ingooiballen van de thuisploeg betekende bij 25-23 de beslissing.
 
Compaen sluit zaterdag in eigen hal tegen concurrent Peelpush de eerste seizoenshelft af. Ondertussen is wel duidelijk dat er zich in de poule een tweedeling voltrekt. Tussen de nummers 7 en 12 is er slechts drie punten verschil. De degradatiestrijd belooft ongekend spannend te worden.
 
Tekst: Marcel Vermeulen