Compaen Heren 1 glipt langs hellepoort

Compaen Heren 1 is zaterdag langs de poort van de Protos’ Hel geglipt. Het vagevuur was al hoorbaar, voelbaar, ruikbaar en zichtbaar en klaar voor verslinden toen de ontsnapping kwam. Voor de Oostzaanse volleyballers bleef de schade beperkt tot brandwonden door de zege van 2-3 na een achterstand met 2-0 in sets.

De formatie van coach Mark Schoonen heeft deze competitie nog geen nederlaag met 3-1 of 4-0 hoeven lijden. Rond half zes in sportzaal Olympos leek dat dan toch te gebeuren. Net als in het voetbal was hier weer het bewijs dat sportteams uit Utrecht onvermoede krachten weten los te maken in confrontaties met tegenstanders uit Amsterdam en omgeving. De studenten uit de Domstad legden een arbeidsethos aan de dag dat hoopvol stemt voor de BV Nederland.

Compaen had uit de vele onderlinge ontmoetingen van de afgelopen seizoenen kunnen weten dat Protos altijd iets meer kan. Half oktober wisten de Oostzaners nog vier sets ternauwernood met enkele punten verschil in hun voordeel te beslechten.

Het kwam dus allemaal nog goed voor de koploper in de eerste divisie. Compaen moest daarvoor tot op de bodem gaan, maar wist de balans in alweer de zevende vijfsetter deze competitie naar vier zeges te doen doorslaan. Voor de eerste keer kwam er een positief einde na een achterstand van 2-0.

De lijstaanvoerder acteerde lauw, mogelijk mede door een matige trainingsweek als gevolg van afwezigen door blessures of werkverplichtingen. Te vaak moest het in sets van een enkele uitblinker komen. Onvoldoende om de nummer 11 op de ranglijst hardhandig tegen de muur te kunnen zetten. Eigenlijk was er gedurende het duel maar een constante factor: middenblokkeerder Evert Hankes. Zelfs aan de andere kant van het net was hij waarschijnlijk nog een van de jongste spelers van het team geweest. Met vier aanvalspunten en zeven killblocks liet hij zien dat hij misschien wel de ‘next big thing’ uit de talentenkas van Compaen wordt.

In de openingsset was het Koen van de Wetering die zijn ploeg op sleeptouw nam. Toch waren de liefst tien aanvalspunten van zijn hand onvoldoende. De Oostzaners lieten vier setpoints onbenut waardoor het enthousiast spelende Protos, fel aangemoedigd door een studentenlegioen, met 32-30 zegevierde.

Bij Compaen ging het daarna van kwaad tot erger. Schoonen benadrukte voor de wedstrijd nog dat de tegenstander niets te verliezen had, maar toch konden de bezoekers onvoldoende weerwerk aan het onbevangen spel bieden. Protos had steeds enkele punten voorsprong en hield deze tot het einde vast (25-22).

In de derde set zette het herstel zich in. Invaller Jelmer de Jong liet zes rake smashes noteren en liet met zijn saves in het achterveld een vonk bij zijn ploeggenoten overslaan. David Bes kwam ook lekker los en dat was voldoende voor winst met 22-25.

Bij 14-18 in de vierde set leek Compaen overtuigend naar een wedstrijdverlenging te wandelen. Ketsers op de opslag van Protos bracht de spanning weer terug. Op 23-23 was de thuisploeg maar twee punten van een sensatie verwijderd. Die kwam er niet doordat De Jong keurig een noodbal op setpoint verzilverde.

In de vijfde set gaven beide teams elkaar lange tijd nauwelijks iets toe. De veldwissel was er bij 8-7 en ook op 11-12 was nog ongewis wie als winnaar uit de bus zou komen. Een killblock van Bram Bekebrede zorgde voor de break, waarna Protos zich eindelijk gewonnen gaf (11-15).

Met de winst via 2-3 verspeelde Compaen maar een punt van de voorsprong op Next Volley. Fijn was dat de rivalen Limax 2 en Huizen 2 in hun onderlinge duel ook tot een vijfsetter kwamen.

Zaterdag wacht Compaen de topper tegen Limax 2 in eigen huis. 

Tekst: Marcel Vermeulen