Compaen Heren 1 ongrijpbaar voor concurrentie

De vele wapens maken Compaen zo langzamerhand ongrijpbaar voor de concurrentie in de zuidelijke eerste divisie. Als tegenstanders denken een kanon het zwijgen op te leggen, staat er een volgende puntenmachine op. Tegen Limax 2 – winst met 4-0 – was dat zaterdag Milan Muijs met 24 voltreffers.

De 20-jarige diagonaalaanvaller kende een moeizame competitiestart. Net hersteld van een eind vorig seizoen opgelopen handblessure, liep hij vervolgens in de voorbereiding een enkelkwetsuur op. De eerste zes wedstrijden moest hij noodgedwongen toekijken.

Hij sprokkelde na zijn herstel zijn puntjes mee, maar in de topper van afgelopen weekeinde kwam hij tot een sportieve uitbarsting. Met zijn rubberen schoudergewricht sloeg hij de meest onwaarschijnlijke aanvalshoeken. Bij Limax kenden ze Martijn Brilhuis en Kian Macnack al als dominante diagonaal en nu zal ook bij de naam van Milan Muijs een belletje gaan rinkelen.   

Zijn uitblinkersrol past in het Compaen van de laatste weken. Binnen dit ijzersterke collectief duikt telkens een andere aanvaller in de schijnwerpers op. De dreiging komt daarmee steeds uit een andere hoek. Waar opponenten aanvankelijk probeerden de Oostzaners te ontmantelen door topaanvaller David Bes aan banden te leggen, moeten ze al meer de ogen op andere tegenstanders richten.

‘Stuur volgend seizoen het eerste van Limax maar’, klonk het met lichte overdrijving in Sporthal Oostzaan. Zo overtuigend was het optreden van de koploper. Het jeugdige gezelschap controleerde het duel volledig en pakte de vijfpunter via 25-21, 25-21, 25-18 en 27-25. Er waren verschillende factoren debet aan de onverwachte zege met 4-0 op de nummer 3 op de ranglijst.

Milan Muijs was dus aan het net en vanuit het achterveld ongrijpbaar. Compaen scoorde veertien killblocks, ook geen wekelijks productie. Bovenal viel het lage foutenpercentage op. Slechts acht maal ging een serveerder de fout in, terwijl op de opslag van de tegenstander maar vier ketsers vielen te noteren.

De passlijn stond als een huis, waarin ook de jonge libero Yanick de Rooij uitblonk. Spelverdeler Jasper Geerdink vervulde de regierol drie sets lang met glans, waarna Nikita Artamonov zijn rol overnam.

Waar Limburgse teams bezoekers nog wel eens met heerlijke vlaai willen ontvangen, toont Compaen zich een kille gastheer. Net als Limax 2 mocht eerder provinciegenoot De Jokers met een maximale verliespartij de verre terugreis aanvaarden.

Het had er alle schijn van dat de reserveploeg last had van de in de Twiskepolder aanwezige luchtdruk. Schaatsers moeten acclimatiseren aan hoog- en laaglandbanen, maar de Limburgse heuvelbewoners leken zich ook vreemd te voelen in de onder NAP gelegen sportaccommodatie in het veenweidegebied. Anders valt het legio aan foutservices van Limax in de eerste en tweede set niet te verklaren. Toen vervolgens het aantal missers afnam, schakelde Compaen ook nog een tandje bij.

Wel goed om te zien dat Limax 2 nog steeds het volste vertrouwen in de seizoensafloop heeft. Juist zaterdag verscheen het bericht op Facebook dat de ploeg voor volgend seizoen topdivisiespelers zoekt.

De Limburgers zagen hun achterstand op Compaen in een wedstrijd ondertussen wel van zeven naar twaalf punten groeien. De Oostzaners lijken onstuitbaar op weg naar promotie. Volgende week moeten ze een nieuwe stap zetten bij VC WIK.

Tekst: Marcel Vermeulen