Vijftigste Oostzaanse schoolvolleybaltoernooi is sportieve feestdag

Op 5 januari organiseerde volleybalvereniging Compaen voor de vijftigste keer het Oostzaanse Schoolvolleybaltoernooi. Deze jubileumeditie stond bol van de sportieve actie voor de 150 deelnemende kinderen van de Oostzaanse basisscholen. Ter gelegenheid van het jubileum konden de deelnemers ook meedoen aan het nieuwe onderdeel ‘Volleybal Challenge’. Naast de reguliere wedstrijden kon het Volleybal Challenge diploma worden verdiend met vier sportieve uitdagingen, waaronder een wedstrijd tegen de beste volleyballers en volleybalsters van de eerste seniorenteams van Compaen. Bij het reguliere toernooi liet De Rietkraag zien de onbetwiste volleybalschool van Oostzaan te zijn. De Rietkraag won in alle categorieën de finale en prolongeerde daarmee ook de wisselbeker. 

Toernooi met historie
Waar het schoolvolleybaltoernooi inmiddels al jarenlang in één dag in Sporthal Oostzaan wordt afgewerkt, was dit in de beginjaren wel anders. Het toernooi besloeg vanaf de eerste editie in 1973 twee volle dagen in een tot de nok gevulde sportzaal De Greep, waar de tribunes en het publiek tot vrijwel op de zijlijn werden geplaatst om maar zoveel mogelijk enthousiaste toeschouwers te kunnen herbergen. Verschillende Compaeners in het huidige organisatiecomité zijn opgegroeid als deelnemer aan het toernooi in De Greep en hebben zo het goede voorbeeld kunnen ervaren van de toenmalige ‘oude rotten’ in het vak. Met groeiende aantallen deelnemers is eind jaren ’90 de overstap gemaakt naar Sporthal Oostzaan. Daar kan op zes velden tegelijk worden gespeeld in plaats van twee, zodat nog veel meer kinderen konden deelnemen. 

Volleybalspeeltuin clinic voor groep 1 tot en met 3

De start van de toernooidag is sinds enkele jaren gereserveerd voor de kinderen van de groepen 1 tot en met 3. Voor hen zette Compaen-Sportspeeltuintrainer Orhan Karakoyun een spectaculaire clinic neer. Via een grote sprong op de trampoline een ballon smashen, met een bal van bijna een meter doorsnee gooien en diverse andere spellen met volleybalelementen zorgden voor verhitte en lachende koppies bij de jongste schooljeugd. Of zoals een van de deelnemers het zei: “Dit was echt heel cool!”. 

Volleybaltoernooi klinkende overwinning voor De Rietkraag

Met 29 teams en circa 150 kinderen was ook deze editie van het schoolvolleybal weer goed bezet. Vanaf de eerste poulewedstrijden bouwde de spanning zich op, helemaal tot aan de grote finales halverwege de middag. Onder luid gejuich nam De Rietkraag zowel in de categorieën groep 4/5, groep 6/7 als groep 8 de beker voor de eerste plaats in ontvangst. Daarmee doet De Rietkraag haar profiel van ‘sportieve school’ duidelijk eer aan. Maar ook bij de teams van De Noorderschool, De Korenaar en De Kweekvijver werd flink gestreden en was het nodige volleybaltalent zichtbaar.

Volleybal challenge Halverwege de dag konden alle deelnemende kinderen meedoen aan de Volleybal Challenge. Een hightech radar liet zien hoe hard je kan smashen. Hier en daar werden zelfs snelheden van ruim 60 kilometer per uur gehaald, wat voor kinderen in de basisschoolleeftijd een indrukwekkende prestatie is. Ook werd gestreden om de snelste sprinttijd en de hoogste score bij het mikken op verschillende targets. Tot slot waren diverse spelers en speelsters van de eerste seniorenteams bereid gevonden om het tegen de schoolteams op te nemen. 

Gratis proeftrainingen

In aansluiting op het schoolvolleybaltoernooi kunnen alle kinderen van de Oostzaanse scholen deelnemen aan vier gratis proeftrainingen. Die vinden plaats op woensdag 10 en 17 januari van 16.30-17.30 uur en op vrijdag 12 en 19 januari van 17.00-18.00 uur. Alle trainingen zijn in Sporthal Oostzaan, Twiskeweg 107 in Oostzaan en staan onder begeleiding van deskundige trainers van Compaen. 

Tekst: Michiel Majoor              Foto: Tjerk Laan Fotografie

De Rietkraag won de 50ste wisselbeker en dat wilden ze weten ook!