Cᴏᴍᴘᴀᴇɴ Heren 1 ʙᴜꜰꜰᴇʀᴛ ᴠᴇʀᴛʀᴏᴜᴡᴇɴ

Oostzaan – De volleyballende piraten van Compaen hebben zaterdag in de laatste oefening voor de cruciale zeeslagen vertrouwen gebufferd. Pas na een gevecht van meer dan twee uur ging de witte vlag in de mast tegen VCV, de nummer 6 op de ranglijst.
 
De Oostzaners lieten in de laatste competitiewedstrijd zien in de topdivisie thuis te horen. Ze mogen dit 29 april in de eigen thuishaven bewijzen tegen EVV (Elburg), Pegasus (Nijmegen) en Skunk (Veghel). Twee van de vier teams verzekeren zich van een plek op het een na hoogste volleybalniveau. Compaen promoveerde drie jaar geleden als coronacadeau van de bond en hoopt zich zeker na het verkrijgen van de superclubstatus te handhaven.
 
Met genoeg positiviteit stappen de manschappen aan boord voor het drieluik. Zij lieten zien zware tegenwind en hoge golven te kunnen weerstaan door zich op te richten na een achterstand van 0-2 in sets en een ruime nadelige marge bij 22-24 in de vierde set. Met vereende krachten en weer een uitblinkersrol voor David Bes knokte Compaen zich naar de wedstrijdverlenging.
 
Bij 10-8 in de vijfde set leek de thuisploeg zelfs met winst het reguliere seizoen af te sluiten. In eendrachtige samenwerking wisten servicekanon Nikita Artomonov en diagonaalaanvaller Wouter Renger dit echter te voorkomen. Door verlies met 12-15 moest Compaen zich met een wedstrijdpunt tevreden stellen.
 
Bes etaleerde de zelfde vorm als in de stuntzeges bij Inter Rijswijk en Zaanstad. Hoog opspringend wisselde hij snoeiharde smashes af met subtiele shots en kwam mede door twee aces en drie killblocks tot 26 punten. Hij bracht Compaen terug uit verloren positie in de vierde set.
 
De rossige Noord-Hollander is daarmee een mooi voorbeeld voor zijn teammaat Jesse Koopman. Hij maakte dit seizoen de zelfde transitie van middenblokkeerder tot passerloper mee. Koopman toont zich op die nieuwe positie een snelle leerling, die door zijn hoogte verschillende aanvalslijnen uit de rechterschouder kan toveren. Met twaalf rake smashes en daarmee een aanvalspercentage van boven de 50 had hij een prima inbreng.
 
Nog een meevaller voor Compaen was het spel van Milan Muijs, die zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Hij is met zijn gecamoufleerde aanval een meester in het misbruiken van de vijandelijke blokkering. De blonde spicht kwam tot tien punten en dat hadden er veel meer kunnen zijn als hij niet bij 11-2 in de derde set met een handblessure naar de kant had gemoeten. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij aan de botsing met Sjoerd van Tol een scheurtje in een vinger heeft opgelopen.
 
Voor Muijs daardoor geen promotiedegradatiewedstrijden. Zijn uitvallen was daarmee een stevige smet op een mooie pot. Door het vertrek van Calvin Ooms en de langdurige blessure van Lars Ent is de selectie van coach Mark Schoonen toch al behoorlijk uitgedund.
Gelukkig beschikt Compaen over voldoende reservetroepen in het tweede team om over twee weken de slopende vierkamp voor lijfsbehoud te kunnen volbrengen.
 
Tekst: Marcel Vermeulen