Compaen blaast nachtkaars uit

Tilburg – Compaen heeft zaterdagavond de nachtkaars van het seizoen 2021-2022 uitgeblazen. Nadat de bond begin maart met haar besluit de lont in kruitvat stak, flikkerde er nog slechts een waakvlammetje bij de Oostzaanse volleybalploeg. Heel af en toe laaide het vuurtje op, zoals in de tweede set tegen Volley Tilburg, maar verder kon de aanhang zich maar nauwelijks warmen.
 
 
Wel brandt er hoop op betere tijden bij Compaen. Een steekvlam zal het niet snel worden, want daarvoor ontbreken de mogelijkheden in de Twiskepolder. De club blijft aangewezen op het verder ontwikkelen van eigen talenten en die van verenigingen uit de verre omtrek. Volwaardige topdivisiespelers melden zich niet snel in de volleybalwoestijn van Noord-Holland.
 
Tot de spaarzame lichtpunten behoort de doorbraak van spelverdeler Cris de Jong, die zich als 18-jarige dapper manifesteerde op het een na hoogste niveau.
 
 
 
Met Koen Baas – vertrek naar de Verenigde Staten begin februari – en Kevin de Jong – door uiteenlopende blessures nauwelijks beschikbaar – vielen de twee geroutineerde setuppers van het eerste herenteam weg. Hun afwezigheid is een van de redenen dat Compaen maar net boven de denkbeeldige degradatiestreep eindigde.
 
Een ander aanknopingspunt naar volgend seizoen is de ontwikkeling van David Bes tot passerloper. Hij behoorde tot de top van Nederland als middenblokkeerder, maar ondergaat door een chronische rugblessure een treetje lager een transformatie. De ontvangst van de service en de setups hoog op linksvoor kennen steeds minder geheimen voor hem. Mede door het ongeldig verklaren van de competitie speelt en traint hij niet meer om hem met rust en fitness klaar te stomen voor het volgende seizoen.
 
De wedstrijd tegen de nummer 2 van de ranglijst eindigde zoals verwacht mocht worden in een 3-0 stand. Twee sets gingen overtuigend naar het team van de vertrekkende spelverdeler Lucas Vermeulen en trainer Renzo Borrani. In de tweede set was Compaen een klein netfoutje van Koen van de Wetering bij 23-24 van winst verwijderd. Opvallend was verder nog het competitiedebuut van jeugdspeler Misha Keasberry en het eerste optreden van Jesse Koopman als passerloper.
 
Compaen hervat na een pauze van anderhalve week de trainingen. Dan zal daar ook een nieuwe spelverdeler verschijnen. De 20-jarige Thomas Konijn (foto) maakt de overstap van het in de tweede divisie uitkomende Punch.
 
 
 
De ploeg hoopt dan ook een vervangende diagonaalspeler te hebben ingelijfd, na het stoppen van Daniël Homburg.
 
Het goede nieuws voor volleyballend Oostzaan kwam zaterdag van het jongensjuniorenteam. In het kaaspakhuis van PDK Huizen zegevierde Compaen met 1-3 en daarmee werd het kampioenschap in de topklasse een feit. De talenten lieten met de titel gekende grootmachten als Huizen, Inter Rijswijk en Sliedrecht Sport achter zich.

 
Het is een mooie beloning voor hun arbeid. De meeste spelers maken dit seizoen onder leiding van trainer Sven Vermeulen meer tien trainingsuren met hun team, seniorenploegen, de Compaen Academy en via de sportfaciliteiten van het Caland Lyceum. Verder volleyballen alle spelers in het in de promotieklasse uitkomende derde herenteam. Van de vijftien wedstrijden werd er slechts een gewonnen, maar de opgedane weerstand betaalde zich in de jeugdpoule wel uit. Eerder wist Compaen zich zonder gebruikmaking van gastspelers zich te plaatsen voor de eindronde van de Open Clubkampioenschappen in de categorie JA+.
 
Tekst: Marcel Vermeulen.                    Foto's: Tjerk Laan.