Compaen winnen ontwend

Oostzaan – Compaen is het winnen ontwend. De Oostzaanse volleyballers wisten zich zaterdag geen raad met een voorsprong van 9-5 in de vijfde set tegen Peelpush en verloren daardoor het duel.
 
Na twee maanden lonkte er weer eens een zege voor de topdivisionist. Het gevoel van het kunnen winnen leidde tot weinig goeds. De Limburgers bleven vrijuit spelen, kwamen al bij 10-10 langszij en stoomden met wat haperingen door naar 14-16 en wedstrijdwinst.
Compaen-Peelpush had een strijd om leven of dood kunnen zijn als de bond niet had besloten tot het schrappen van promoties en degradaties. De nummers 10 en 9 bleven zo sowieso buiten de problemen. Het ging dit keer dus om een wedstrijd om de baard van Claes Compaen: een vriendschappelijk potje tussen twee teams met een onderlinge afstand van 196 kilometer.
 
Compaen-Peelpush was in een vorig topdivisieleven ook een duel tussen twee ploegen die niet zo heel ver van de eredivisie verwijderd waren. Op Youtube zijn nog beelden te vinden van een ontmoeting in De Körref voorzien van smeuige streektaal. Het waren mooie tijden.
Het zijn nu formaties die niet ver van degradatie naar de eerste divisie waren. Dat was dit weekeinde ook te zien. Aan het einde was het verschil dus maar twee punten.
 
 
Compaen wist de foutenlast in de aanval beperkt te houden. Slechts zestien procent van de smashes belandden buiten de lijnen of in de blokkering van de tegenstander. Daar staat tegenover dat Peelpush te vaak de rally kon aangaan. Compaen produceerde een batterij aan nulletjes.
 
Aan de andere kant van het net stond een team dat beschikte over een meer krachtige, maar vaker fouten makende aanval. Dus meer plusjes en minnetjes.
 
Compaen moest het zaterdag met een beperkte groep doen. Koen van de Wetering was door een voetblessure niet inzetbaar en verder zou coach Sven Vermeulen alleen bij noodgevallen in het veld komen als spelverdeler. Jelmer Lubberts maakte als libero zijn competitiedebuut.
De twee teams wonnen beurtelings een set (23-25, 25-15, 17-25, 25-18 en 14-16).
 

Compaen hield het niveau van de voorgaande twee wedstrijden vast, maar wist zichzelf dus met slechts een winstpunt te belonen. Spelverdeler Cris de Jong toont per week progressie. Mooi om te zien hoe hij bij springveer Jason Hartman zes keer een succesvolle assist afleverde. Ook in de opslag maakte de 18-jarige setupper het Peelpush lastig. Positief voor Compaen was ook dat Calvin Ooms aan het net weer productief was.

 Komende zaterdag speelt Compaen de uitwedstrijd bij Inter Rijswijk.

 
Tekst: Marcel Vermeulen.                  Foto's: Tjerk Laan.