Eerste pannenkoek smaakt Compaen

Sliedrecht – De eerste pannenkoek is voor de kinderen, toch smaakte Compaen de winst in de openingsset tegen topteam Sliedrecht Sport 2 bijzonder lekker. Ook hierna wisten de Oostzaners nog wel wat van de stapel te grissen, maar het leeuwendeel van de punten ging toch naar de gastheer (3-1, via 20-25, 25-20, 25-20 en 25-19).

Vooral Calvin Ooms (foto) gaf zijn visitekaartje af in de desolate eredivisie-ambiance van sporthal de Basis. Met zijn mokerarm timmerde hij in totaal zestien setups binnen. Goed voor een ongekend aanvalspercentage van 73.  Zijn tafelgenoten konden ook redelijk voldaan terugkijken, want zij lieten zich niet de kaas van het brood eten.

Sliedrecht Sport 2, een combinatie van gelouterde topspelers en jongelingen uit de eigen talentenfabriek, legde Compaen zaterdag langs de meetlat. De ploeg weerde zich verdienselijk. Het aantal ketsers bij de opslagontvangst en aanvalsfouten bleef beperkt, alleen waren achttien servicemissers aan de hoge kant.

De bezoekers moesten vanaf de achterlijn ook wel risico nemen, want het reserveteam heeft met Ian de Bus en Wessel Anker – kort geleden nog landskampioen met Orion – twee kanonnen op mid staan. Compaen wist die twee met de servicestrategie redelijk het zwijgen op te leggen.

De technisch begaafde Sliedrechtse spelverdelers konden echter ook vertrouwen op handige en hoogspringende buitenaanvallers. Onder die laatste categorie valt zeker Youri Ebbelaar, die bijna de elektriciteitsdraden van de hoogspanningsmast naast de Basis kan aantikken. Het moet wel vreemd lopen wil hij volgend seizoen niet in de hoofdmacht opdraven.

Het moet Compaen vertrouwen geven dat Sliedrecht tot het beste spel moest komen om de drie sets binnen te slepen. Buiten de aanvalskwaliteiten lieten de Zuid-Hollanders in defensief opzicht een ongekende overgave zien. Met een enorme gedrevenheid plukten ze bijna zekere punten van Compaen van de grond. Zo leken zij er een missie van te maken om David Bes niet te laten scoren. Telkens weer was er een handje tussen de vloer en de bal bij zijn keiharde smashes.

In de eerste set waren er nog wat zandkorreltjes tussen de Sliedrechtse tandwielen. Het was van die kant nog wat slordig, terwijl Compaen uit de startblokken schoot. Diagonaal Daniël Homburg liet met zes successmashes en een blokpunt zien waarom de volleybalgrootmacht hem ooit begeerde. Met vier aanvalspunten toonde Ooms zich een prima kompaan aan het net. Na 6-4 namen de onbevangen spelende Oostzaners het heft in handen.

In de volgende drie sets konden zij steeds tot halverwege in het spoor blijven van het team dat nu samen met Volley Tilburg koploper in de topdivisie is. Toen de Sliedrechters een versnelling hoger schakelden, moest Compaen afhaken.

Al met al kan de ploeg zich met een goed gevoel richten op de derby tussen de Zaanoevers van komende zaterdag in eigen huis (aanvang 18 uur). Helaas zullen de fans de verrichtingen vanuit huis moeten volgen. 

 Tekst: Marcel Vermeulen.    Foto: Tjerk Laan