Compaen Heren 1 onderuit door schutterstekort

Oostzaan – Compaen had zaterdag aan twee uitblinkers onvoldoende om het geroutineerde team van VV Utrecht te kunnen verontrusten. De puntenproductie van Milan Muijs en Vaselios Mandelaris was voor de Oostzaners niet genoeg om voor een stunt te zorgen tegen de nummer 4 van de ranglijst (1-3).

Vooral in de derde door Compaen gewonnen set klonk het regelmatig ‘Forza Milan’ in de sporthal in de Twisker polder. De diagonaalaanvaller mag dan niet de grootste bicepsen en bovenbenen hebben, maar gogme kan hem niet ontzegd worden. Heel slim weet hij de lijnen naast de vijandelijke blokkering te vinden of weet de tanige Oostzaner deze juist te misbruiken. Net over het keerpunt van de competitie begint hij zijn draai te vinden.

Met vier aanvalspunten uit vijf setups en drie opslagaces verzorgde deze muis het leeuwendeel van de Compaen-punten. In de set, die na een tussenstand van onder andere 13-13 in 25-19 eindigde, vielen ook de twee ketsers van VVU op de service van Jesse Koopman op.

De Griekse nieuweling in de topdivisionist speelde eveneens zijn beste wedstrijd van het seizoen. ‘Vasi’ begint al fitter te worden en hij liet zien dat een workout in de sportschool in de ochtenduren voor hem een prima voorbereiding is. Met dertien uit 24 aanvalspogingen kwam de passerloper ook keurig boven de vijftig procent uit.

Met twee schutters aan boord van de zeeroversschuit kon Compaen de bezoekers nauwelijks verontrusten. De nummer 9 in de stand wist de passlijn van VVU goed onder druk te houden, maar de prima spelverdeler Lasse Jonker slaagde er toch in het surplus aan lengte aan het net optimaal te benutten.

Hoewel Compaen blokbeest Bram Bekebrede als vervanger van Lars Ent uit het tweede team had opgetrommeld, slaagde de formatie van het coachduo Vermeulen/Majoor er onvoldoende in de vijandelijke aanval te pareren. Met Bekebrede, zijn kompaan op het midden Evert Hankes en de definitief naar het eerste overgehevelde Kevin de Jong speelde de ploeg met drie spelers die in het begin van de competitie deel uitmaakte van het tweede. Dit team, dat afgelopen zaterdag de koppositie in de tweede divisie greep, bewijst daarmee zijn kracht als opleidingsploeg.

Duidelijk werd wel dat op dit niveau nieuwkomers niet direct volledig ingepast zijn. Zeker niet als er een sub-topper aan de andere kant van het net staat. De absentie van de middens Ent en Jason Hartman en het onvoldoende ingespeeld zijn van hun vervangers leidde er toe dat Compaen heel erg naar de flanken overhelde. Met die voorspelbaarheid wist VVU wel raad.

Met 19-25 en 12-25 in de tweede en vierde set was de winst overtuigend, terwijl de thuisploeg zichzelf in de eerste set tekort deed. Compaen stond dan wel bijna voortdurend op achterstand, maar liet in de cruciale fase door eigen fouten kansen op winst liggen. Een foutservice op 22-23 en een afgefloten bovenhandse bal op 23-24 zorgden voor een zuur einde.

Komende zaterdag treft Compaen Vives in IJsselstein.

Tekst: Marcel Vermeulen.           Foto: Tjerk Laan.