Helemaal wel voor Compaen Heren 1

Oostzaan – Voor Compaen was het zaterdag tegen Inter Rijswijk helemaal wel. Te vaak was het dit seizoen tot dusver net niet, maar dit keer was er de overtuigende zege.

Met drie nederlagen in vijf sets en een verlies van 1-3 met nipte verschillen smachtten de Oostzaanse volleyballers naar een probleemloze overwinning om met een trauma af te rekenen. Die kwam er in de achtste competitiewedstrijd. Compaen rekende af met psychologisch leed om die vervolgens bij de tegenstander te bezorgen. De Zuid-Hollanders, drie weken geleden in de bekerstrijd nog te sterk, zakten mentaal helemaal weg. De ‘fright night’, zoals het thema van het clubfeest later op de avond heette, begon wel heel vroeg voor de bezoekers.

Om dit te onderstrepen moest de libero na de derde set het gele shirt afgeven vanwege een mentale blessure. Ongeveer een derde deel van de Compaen-punten was het gevolg van fouten van de opponent, die vorige week nog met Zaanstad afrekende.

Het gaat echter te ver om te stellen dat de uitslag louter aan het matige spel van Inter Rijswijk te wijten was. Het spel van Compaen wekte herinneringen op van het eerste jaar van het vorige topdivisieleven. Bij vlagen lukte alles. Dit was wat in de Engelse taal ‘flow’ genoemd wordt.   

Liefst 49 procent van de aanvallen was succesvol, terwijl slechts 12 procent mislukte.

De zege met 3-1 was absoluut een teamprestatie, waarbij David Bes en Calvin Ooms met scoringspercentages van 57 en 50 uitblonken. Aangestuurd door de setups van de toch nog maar 18-jarige Cris de Jong heersten de buitenaanvaller en diagonaalspeler in het luchtruim van Sporthal Oostzaan, terwijl er toch aan de andere kant van het net een hoogwaardig afweergeschut klaar stond.

Zij konden ook zo domineren doordat de reputatie van Lars Ent hem vooruit gesneld is. Zijn uitblinkersrol van vorige week – 10 aanvalspunten en 12 bloks – zorgde er voor dat hij de middenblokkeerders aan zich bond, terwijl de daadwerkelijke inbreng van de lange Alkmaarder beperkt bleef.

In het achterveld was er het sturende werk van libero Jelmer Lubberts en de Griekse nieuwkomer Vaselis Mandilaris. Verder mag de inbreng van Milan Muijs niet onvermeld blijven. De reserve-diagonaal was bij zijn invalbeurten goed voor vijf aanvalspunten uit zes pogingen.

Een fijn gegeven voor coach Sven Vermeulen, want hij beschikt weer over twee volwaardige spelverdelers en dat biedt mogelijkheden voor dubbele wissels. Kevin de Jong maakt bij de piratenclub de promotie van ‘vlaggenschip der vereeniging’, zoals het tweede team zichzelf noemt, naar het ministerie van marine. 

In de eerste set waren er al de voortekenen dat het dit keer voor Compaen net wel zou worden. Met de kleinst mogelijke marge werd het nu wel Oostzaanse winst. Met vier verloren setpoints dreigde het doemscenario zich te continueren, maar gelukkig werd het 31-29. Opvallend hierbij was dat Vermeulen in deze periode vier middenblokkeerders gebruikte om de tegenstander te stuiten.

De tweede set verliep tot 15-16 in evenwicht, waarna aanvalsfouten Compaen opbrak (17-25).

In de derde en vierde set voerde de thuisploeg een show op. De trainingsarbeid, aan de hoge kant voor topdivisiebegrippen, en de urenlange voorbereiding van Sven Vermeulen betaalden zich met klinkende munt uit (25-12 en 25-16).

Compaen kende hiermee een uitstekende repetitie voor volgende week als de strijd tussen de Zaanoevers op het programma staat. Compaen-Zaanstad begint om 18 uur in Sporthal Oostzaan. Er zijn nog kaarten te verkrijgen.     

Tekst:  Marcel Vermeulen.             Foto: John van Geenen.